Hi havia una vegada… La sarja

Dins de l’infinit i apassionant món dels teixits, trobem un dels més populars i utilitzats en la indústria tèxtil: la sarja.

I encara que molt probablement no hagis escoltat aquest nom en la teva vida, apostaria al fet que també, molt probablement, el vesteixis gairebé cada dia.

Però comencem pel principi del conte… Què és un teixit?

Podríem dir que un teixit és el gènere obtingut en forma de làmina més o menys resistent, elàstica i flexible, mitjançant el creuament i enllaç de sèries de fils o fibres a l’entrellaçar o unir-los per altres mitjans. Per fer-ho més fàcil, el teixit és la textura que té una tela.

Llavors la sarja és un teixit?

Encara que sol haver força confusió respecte al tema, la Sarja, més que un teixit pròpiament, és una tècnica o estructura de teixit on tres fils d’ordit (Ordi quèèè?) i tres fils de trama s’entrecreuen donant com a resultat un tèxtil fort i molt durador.

Ara en cristià i amb imatge il·lustrativa per entendre-ho millor:

teixit, fil, ordit, trama

(Font: Kette_und_Schuß.jpg: http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Ryj)

L’ordit (1) és el conjunt de fils longitudinals que es mantenen en tensió en un marc o teler, per diferenciar-lo del fil inserit sobre l’ordit i sota d’ell que es diu trama (2).

Així doncs, aquesta estructura de tres fils d’ordit amb tres fils de trama, forma les línies diagonals típiques que confereixen resistència i elegància en qualsevol peça de roba de sarja.

sarja, teixit, fils, diagonal

Una cosa bastant curiosa de la sarja és que, malgrat la seva resistència i durabilitat, és un teixit elàstic, encara que no ho sembli quan ho estirem de forma vertical o horitzontal, sinó quan ho estirem de forma diagonal. Aquesta peculiaritat fa de la sarja un excel·lent teixit per a roba de llit, cortines, uniformes de treball, fulards per subjectar nadons… i principalment pantalons.

Vull uns pantalons de sarja!

Sens dubte, bona elecció. Per què? Perquè la sarja té una estructura forta i resistent i no es deforma amb el pas del temps. Tot això la fa un material immillorable per a la fabricació de pantalons d’altíssima qualitat. A Fossman els tenim de tots els colors!

pantalons, sarja, colors, moda home

Un altre bon motiu per triar uns pantalons de sarja especialment si ets una mica maldestre amb el menjar?

La trama diagonal dels pantalons de sarja i la seva gran quantitat de fils entrecreuats són resistents a les taques i a les arrugues. Minipunt! No obstant això, quan vestim altres teles amb una trama menys palpable i plana que la sarja, l’adhesió de taques i brutícia és molt més gran. Ja saps, si ets dels que no dóna a bast amb el Cebralín en cada àpat, la sarja és la teva aliada.

By | 2019-09-25T15:36:42+00:00 setembre 25th, 2019|Articles|0 Comments