La camisa de franel·la, el clàssic de tardor

Comencen a sentir-se els primers freds de la tardor i a un li entra la “morriña” del sofà-peli-manta, la del barnús després de la dutxa -la tovallola a la cintura és només per valents-, la de mullar la galeta al cafè de mitja tarda, que si la sopeta de pollastre de l’àvia, els peus fredolics que es van acostant sigilosament a la vora del foc de la xemeneia…

fred, hivern, calent, foc, franel·la

Desenganxar-se del pijama o la bata d’estar per casa per anar-se a l’oficina comença a ser tota una gesta bèl·lica. Un vol seguir sentint aquesta pelusseta calenta i tan agradable fregant-li les carns allà on vagi …

Estimat amic, avui estàs de sort! S’obre oficialment la veda de la camisa estrella de la tardor/hivern: la camisa de franel·la.

Suau i resistent al desgast, la camisa de franel·la és un d’aquests clàssics que es pot portar d’infinites maneres. Cordada i per dins dels pantalons amb una americana; cordada per fora, amb texà i jaqueta informal; oberta com sobrecamisa sobre una samarreta llisa o estampada…

camisa, quadres, home, moda

I és que la franel·la, la vesteixis com la vesteixis, també pot tenir molta classe. Encara que la veritat és, que en el seu origen, la franel·la no era precisament el teixit més glamurós del món. Utilitzada com a roba d’abric per combatre el fred hivernal, sempre va ser perfecta per a tots aquells que treballaven a baixes temperatures a l’aire lliure (agricultors, llenyataires, pastors …). La calor i la durabilitat de la llana calenta feien de la franel·la el teixit idoni per passar les hores a la intempèrie. A les fàbriques, també per combatre el fred i ja de pas camuflar les taques i les abrasions, es va convertir en l’uniforme ideal de molts obrers i empleats durant els segles XIX i XX.

Va ser més tard, a partir dels 90 i amb l’explosió del grunge i el punk, quan les camises de franel·la van passar a millor vida deixant el camp i pujant a l’escenari, popularitzant-se gràcies als intèrprets dels grups de rock que les vestien de colors intensos, amb la típica textura de quadres escocesos en vermell.

A dia d’avui, la camisa de quadres o altres estampats de franel·la és tendència any rere any i la utilitzen sovint els estilistes de tot el món per crear combinacions i estils inèdits.

A Fossman tenim un ampli catàleg d’estampats ben calentets per escollir i fer-te a mida aquella camisa que tens en ment. I a més podràs triar entre tres tipus de franel·la a diferents preus: franel·la amb cotó 100%, franel·la amb cotó i llana, o franel·la amb cotó, caixmir i llana.

camisa, tela, quadres, moda, homa, franel·la

 

I és que les virtuts de la franel·la són moltes, però si el que busques és anar còmode i abrigat aquest hivern, aquesta és sens dubte la teva millor elecció. Gràcies a un tractament anomenat perxat, que consisteix en un fixat que aixeca la pelussa de la tela, retenint l’aire i així exercint d’aïllant tèrmic, les camises i peces de franel·la són les que més caloreta et donaran aquests mesos. La textura de sarja, de la qual et parlem en l’article anterior, i que pot ser de llana, mixta de llana amb cotó o només de cotó, és la que aporta aquesta resistència característica que converteix la franel·la en el teixit totpoderós de l’hivern. 

fred, muntanya, manta, calent, franel·la

A més del perxat, hi ha altres tractaments als quals se sotmeten habitualment a les peces i les camises de franel·la, com l’enfurtit i el pentinat, que mantenen la peça suau a més de resistent.

Diuen que per a gustos, els colors. A Fossman, de gustos i colors tenim uns quants. I de quadres de franel·la ja ni t’imagines … Véns a escollir els teus?

camisa, quadres, colors, moda, home, franel·la

 

By | 2019-10-30T16:07:16+00:00 octubre 30th, 2019|Articles|0 Comments