Les Super. El secret d’un bon “traje”

Si en el món de la pizza estem farts d’escoltar allò de que “el secret està en la massa”, en el món del traje, el secret està en la tela.

I és que sovint, quan es tracta de comprar un traje, ens fixem principalment en el color i en el tall, però no li fem gaire cas a un dels factors més determinants, la tela.

lana, traje, tela, costura

Però què hem de saber a l’hora de seleccionar la tela del nostre traje?

La selecció de tela és una cosa que s’ha de fer tenint en compte dues qüestions fonamentals. La primera la nostra butxaca, és a dir, el pressupost que estiguem disposats a desemborsar per sortir de la botiga fets un pinzell. I la segona, i gairebé la més important, l’ús que li donarem al traje. I és que no necessàriament les teles més cares són sempre les millors, ja que el seu valor està íntimament relacionat amb el lloc i el per a què farem servir la peça en qüestió. No escollirem la mateixa tela per anar a caçar al bosc que per passar-nos la setmana ficats en un avió de reunió en reunió i tir perquè em toca.

Llavors de què parlem quan parlem de tela?

En parlar de la millor tela per fer o comprar un traje ens estem referint a la llana, i més concretament a la llana que prové de l’ovella merina, el teixit per excel·lència per a aquest tipus de peça. Encara que si bé és cert, aquest no és l’únic material que podem utilitzar per confeccionar un traje. Moltes vegades trobem llana d’ovella barrejada amb un altre tipus de llana com Cashmere (de la cabra Caixmir) o Moher (cabra Angora). També trobem el Tweed, originari d’Escòcia i utilitzat habitualment per a jaquetes de caça i trajes d’estil campestre per la seva resistència a la humitat i la pluja a causa de la pelussa que té.

Finalment, no podem oblidar el cotó o el lli, teixits de fibra vegetal que solen utilitzar-se per a peces més informals i fresques.

En qualsevol cas, a l’hora de triar la tela per al nostre traje nou, l’ideal seria no recórrer a teles sintètiques com el polièster, que encara que són infinitament més econòmiques que la resta, no permeten al cos transpirar, i l’elegància i qualitat de les peces elaborades amb aquest material deixen molt a desitjar.

Però tornant al teixit estrella, la llana, que sí que és transpirable i li dóna als teixits una caiguda, cos i estructura perfecta, com es mesura la qualitat d’una llana?

La qualitat d’una llana ve donada per la seva finor. És a dir, com més petit diàmetre de fibra té la llana, més suau és. El gruix de les fibres de la llana es mesura en micres. La micra és la milionèsima part del metre, de manera que, en un mil·límetre trobem 1000 micres.

Llavors això de les llanes Super què és exactament?

En provar un vestit, sovint escoltem de la boca del sastre o el venedor de torn, allò de “Aquest teixit és Super 120’s, Super 130’s, Super 160’s …” Però, la veritat és, que tot i que la majoria de vegades per dins estiguem pensant “Super quèèè ?!” i assentim dissimuladament com si fóssim perfectes coneixedors de la matèria, això del Super ens sona a xinès mandarí.

Doncs bé, avui estàs de sort! Avui anem a explicar-te el gran misteri de Les Super, perquè la propera vegada presumeixis una mica de vocabulari tèxtil i semblis un super expert en el tema.

El terme “Super” s’utilitza per mesurar exclusivament les teles de llana super fina, d’aquí el seu nom, i es classifica a partir de nombres superiors al 100. Com més alt sigui aquest, més fi serà el fil utilitzat per elaborar la tela i per tant, més suau i fresca serà aquesta. A major grau de Super, menor gruix de la fibra i major suavitat.

Llavors les llanes fines són millors que les gruixudes?

Depèn. Si per “millor” parlem de suavitat, efectivament les teles Super 150’s, i superiors, seran les “millors”. Si per contra, la millor tela per a nosaltres és la més resistent, duradora i la que ens permet fer un ús freqüent de la peça, les teles Super 120’s i superiors són precisament les que menys ens interessen.

Els trajes amb número Super més alt, en general són molt més delicats i propensos a arrugar-se. Aquestes teles tan fines requereixen d’una cura i un temps que normalment no podem oferir. A més, les jaquetes i trajes confeccionats amb aquest tipus de llana no solen admetre la neteja en sec ja que es poden deformar fàcilment, són més fràgils que les pesades, s’arruguen més i la seva vida útil és relativament més curta.

Així que si el que estem buscant és un traje per a cada dia, per anar a la feina, la millor opció és un amb llana fins Super 110’s com a màxim.

Per als més viatgers, sobretot en trajectes llargs i que a més pretenguin arribar a les seves reunions transoceàniques sense massa arrugues visibles, els vestits de llanes compactes no superiors a 100’s seran el seu millor aliat.

Si busquem alguna cosa per a una ocasió especial, les teles Super 120’s i 130’s són més apropiades. A més són ideals per a llocs calorosos.

Les teles de llana a partir de Super 150’s i superiors, són les més suaus i es fan servir per confeccionar trajes molt frescos i res pesats. Encara que si el traje és per a un casament a la platja o per les teves properes vacances tropicals, el lli sens dubte serà el millor company per deixar passar l’aire, encara que s’arrugui amb només mirar-lo.

Per a gustos, els colors. En qualsevol cas, i com ja vam avançar a l’inici d’aquest article, el que hauria de moure sempre la nostra elecció a l’hora de comprar-nos o fer-nos un traje a mida, és l’ús que anem a donar-li.

 

By | 2019-05-31T10:26:50+00:00 maig 31st, 2019|Articles|0 Comments

Leave A Comment