Panamà, el barret de l’estiu

Diuen que no hi ha estiu sense barret. I és que sens dubte, si hi ha algun complement masculí estiuenc per excel·lència, aquest és el barret.

Al llarg de la història, hem anat veient com el barret ha servit a molts per definir la seva personalitat i marcar el seu estil. No és d’estranyar doncs, que sovint relacionem un tipus concret de barret amb el personatge que ho va popularitzar. Com a mostra, un botó: el fedora d’Indiana Jones o Michael Jackson; el deerstalker de Sherlock Holmes; el borsalino d’Al Capone o del mateix Bogart en aquell “Sempre ens quedarà París”; barret de copa de Fred Astaire; el bombí de Chaplin (aquest sí que ho has endevinat a la primera, eh?), el canotier, típic dels gondolers de Venècia; el bucket, per als amants de la pesca, la pamela, el trilby, el porkpie

barret, estiu, artesanal, palla

Però ara que s’acosta la calor i el millor pla per al cap de setmana i els dies d’oci no és altre que el del binomi sol + mar, el Panamà és el barret perfecte, el sinònim de vacances.

Però d’on ve realment aquest barret?

El més lògic seria pensar, que donat el seu nom vingués de Panamà. Però el veritable origen d’aquest fidel company que cobreix els nostres caps i ens protegeix quan més escalfa el sol en els tòrrids dies d’estiu, és Equador. Els barrets Panamà estan fabricats amb les fulles trenades de palla toquilla, una fibra de palma conreada en alguns països de Llatinoamèrica. I encara que a Mèxic, Bolívia, Colòmbia o Perú també és fàcil trobar aquest producte estrella tropical, la palma (mai millor dit) se l’emporta Equador, per crear els millors i ser el major productor mundial d’aquests.

barret, estiu, artesanal, palla

Què té el Panamà d’especial?

El Panamà és un barret de palla trenada d’ala i copa mitjana a la qual sol envoltar una cinta. Es tracta d’un producte mundialment demandat per la seva exquisida confecció artesanal. No és d’estranyar, que havent estat considerat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO, s’hagi convertit en un dels productes més representatius de l’artesania equatoriana. Conegut també com jipijapa o montecristi (nom de dues de les principals ciutats productores) el seu procés d’elaboració es fa completament a mà i pot durar setmanes o fins i tot mesos.

barret, estiu, artesanal, palla

Però llavors, si és equatorià, per què se l’anomena Panamà?

Existeixen nombroses versions de per què va passar de dir-se barret jipijapa o de palla toquilla a barret Panamà.

Algunes tenen a veure amb la visita del president Theodore Roosevelt al Canal de Panamà durant la seva construcció. Pel que sembla el president nord-americà va ser retratat vestit de blanc lluint un d’ells, i això va augmentar la popularitat del tan desitjat barret. Altres li atribueixen dit mèrit a Napoleó III durant la primera Exposició Universal. No obstant això, la que sembla ser la més encertada, és la que atorga la seva fama als milions de barrets equatorians importats durant la construcció del Canal de Panamà per als treballadors.

El seu origen segueix sent un misteri, el que està clar és que el Panamà és el millor aliat contra el sol i la peça ideal per lluir aquest estiu. A més és una gran parella de ball dels teixits fluids frescos i estiuencs com el lli.

Encara no tens el look per les teves vacances d’agost? A Fossman t’ajudem amb el outfit complet per al teu viatge a les Balears, el teu passeig per l’Havana Vella o la teva paella a la Costa Brava: trajes i camises de lli en colors clars, blancs, terra … I per suposat un bon Panamà!

By | 2019-06-12T15:47:44+00:00 juny 12th, 2019|Articles|0 Comments

Leave A Comment